Berat Badan Normal Tapi Ada Perut Buncit Lebih Bahaya Daripada Obesiti!

Lemak perut boroi
Lemak Yang Menyebabkan Perut Buncit

Semua sedia maklum bahawa obesity menyebabkan pelbagai masalah kesihatan termasuk sakit jantung, diabetes Tahap 2 dan kematian awal umur. Tetapi terdapat juga bukti yang semakin banyak tentang bukan sahaja lemak yang anda ada dalam badan, tetapi dimana lemak itu terletak juga adalah penting.

Central Obesiti — Tayar Spare Di Pinggang

Sekarang terdapat kajian yang menunjukan bahawa orang kurus yang mempunyai lemak disekitar bahagian tengah badan – atau dikenali sebagai central obesity – adalah golongan yang mempunyai risiko yang lebih besar berbanding golongan yang overweight atau obese berdasarkan Body Mass Index (BMI). Keputusan kajian ini telah dikeluarkan dalam Annals of Internal Medicine.

“Idea tentang central obesity yang berkaitan dengan isu kesihatan bukanlah baru. Kajian ini telah dilakukan selama beberapa tahun”, kata ketua kajian Dr. Francisco Lopz-Jimenez, seorang pakar kardiovascular di Mayo Clinic, memberitahu CBS News. “Walaubagaimanapun, untuk tempoh masa tersebut, ia telah di anggap jika sesorang mempunyai central obesity, dia dikategorikan sebagai obes. Tetapi dalam kajian ini, kita sebenarnya telah membuktikan bahawa orang yang mempunyai masalah central obesity mempunyai BMI yang normal dan ini menyebabkan orang ini berhadapan dengan risiko kesihatan yang serius.”

bmi-categories_med how-to-calculate-bmi

Lopez-Jiminez dan kumpulannya telah menganalisis data daripada 15,000 orang dewasa U.S berumur lingkungan 18 hingga 90 tahun yang terlibat dengan 3rd National Health dan Nutrition Examination Survey. Selepas purata kajian selama 14 tahun, lebih 3200 kematian yang berlaku.

Hasil kajian ini menunjukkan orang dewasa dengan berat normal yang mempunyai central obesity – diukur dari nisbah pinggul-pinggang – mempunyai masalah kesihatan jangka panjang berbanding kepada mana-mana kumpulan BMI. Malahan, data juga menunjukkan orang yang mempunyai berat normal dengan lemak disekitar midsection mungkin akan mati lebih cepat berbanding orang yang overweight atau obes berdasarkan carta BMI.

Punca Obesiti Pusat

Pakar berpendapat terdapat beberapa penerangan tentang penemuan ini. Yang pertama, central obesity berkait rapat dengan penambahan pengumpulan lemak visceral, dimana ia terdapat disekitar beberapa organ dalaman seperti hati, pancreas dan usus.

Lemak disekitar tengah badan ini akan mudah dilihat seperti “spare tire” sebaris dengan seluar anda. Sebenarnya lemak ini terletak diantara abdomen dan menutup organ dalam badan.

Risiko Obesiti Pusat

Menurut pakar, lemak ini lebih merbahaya berbanding lemak dibawah kulit – secara klinikal disebut sebagai lemak subkuntan (subcutaneous fat) – cenderung kepada penghalang insulin sekaligus menyebabkan diabetes tahap 2, kolestrol tinggi dan menjadi hos untuk penyakit kronik lain.

visceral-fat-jombahagiadotcom

Sebaliknya, sesetengah orang yang mempunyai berat badan berlebihan atau obes boleh mempunyai jumlah yang lebih besar lemak subkutaneus di bahagian pinggang dan kaki, yang kajian menunjukkan sebenarnya boleh mempunyai beberapa manfaat perlindungan.

“Lemak di lokasi bawah pinggang telah menunjukkan untuk peningkatan sensitiviti insulin, ini adalah berkaitan dengan kurang keradangan dan penurunan risiko diabetes,” kata Lopez-Jimnez.

Bagaimanapun, beliau memberi amaran bahawa ini tidak bermakna mereka yang mempunyai central obesiti perlu cuba untuk mendapatkan lebih banyak berat badan dengan harapan pengagihan semula lemak. “Masalahnya ialah bahawa kita tidak tahu bagaimana lemak akan berkumpul,” katanya. “Kemungkinan jika seseorang berpusat obes, jika orang itu memperoleh lebih banyak lemak, ia akan kemungkinan besar hanya pergi ke kawasan perut kerana apa sahaja mekanisme adalah, orang itu mempunyai risiko untuk menjadi central obesiti.”

Dalam rencana pengarang yang disertakan, Dr. Paul Poirier, seorang pakar kardiologi di Quebec jantung dan paru-paru Institute, berkata untuk lebih mengenal pasti orang yang berisiko besar untuk penyakit kronik, doktor harus melihat di luar BMI dan mempertimbangkan nisbah pinggang-pinggul.

Walaupun menilai jumlah jisim lemak dengan BMI untuk mengenal pasti pesakit yang mempunyai risiko kardiovaskular yang lebih besar adalah satu permulaan yang baik, “tulis beliau,” ia tidak mencukupi. ”

Cara Hilangkan Lemak Perut

Ketahui cara untuk mengurangkan lemak diperut. Clean8 mampu membuang lemak-lemak degil yang menyebabkan perut buncit. Hubungi kami untuk tahu lanjut. WhatsApp Arif 012-969-4181

Credit : cbsnews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *